hvordan laver man sodavand?

hvordan laver man sodavand?
spurgt af anonymt
  

1 Svar

0 stemmer
1. Tilføj CO2
2. Tilføj koncentrat

Punkt 1:
For at tilføje CO2 til vand anbefales det at du indkøber en såkaldt sodavandsmaskine. I gamle dage kendt som et SodaStream apparat, idag mener jeg det hedder SodaFresh. Eneste forhandler jeg kender til er Matas.

Ved at tilføre CO2 til vandet dannes en lidt kompliceret ligevægt mellem kulsyre (H2CO3), der ikke kan eksistere frit, og CO2 (boblerne). Der er altså nu syre i vandet (tænderne er således allerede i fare).

CO2 + H2O <=> [H2CO3] <=> H+ + HCO3- <=> 2 H+ + CO3--

Ligevægten betyder at en tilførsel af en af elementerne (f.eks. CO2) vil medføre dannelsen af mere af de andre elementer også. Omvendt vil en formindskelse af en af elementerne medføre at de andre elementer omdannes til mere af dét, der forsvandt.

Punkt 2:
Koncentrater til sodavandsapparaterne kan ikke købes længere, så vidt jeg ved. I stedet må du eksperimentere med diverse saftevandskoncentrater. Prøv evt. at blande forskellige typer med hinanden.

Alternativt kan du selv producere en ganske simpel sportsvand helt fra bunden: Danskvand (som lavet med et sodavandsapparat i punkt 1) + citronsyre (kan købes i pulverform i de fleste supermarkeder - findes sikkert nær bagepulver og lignende) + sukker (evt. druesukker).

Citronsyren giver den friske smag, mens sukkeret tilføres for at dæmpe den sure citrussmag. - Her vil man virkeligt indse hvor meget sukker der rent faktisk kommer i sodavand, for når der er nok citronsyre til at give smag, skal der en del sukker til at gøre sodavanden drikkelig...

Sukkeret vil omdannes til syre af bakterierne på tænderne, og dermed udsættes tænderne nu for syreangreb fra to forskellige oprindelser i samme sodavand - kulsyre skabt af CO2, og syren dannet af sukkeret. Værre bliver det i for eksempel Cola, der også indeholder phosphersyre - altså endnu en syrekilde.

Det ER ikke bare for sjov at tandlægerne advarer mod sodavand. - Der er intet i sodavand som kroppen rent faktisk har brug for, og ikke kan få på en MEGET mere fornuftig måde.Supplement fra 08/06 2007  kl. 18:20:    De to punkter svarer også præcis til fremstillingen af "professionel sodavand". Firmaet bag de kendte mærker, som f.eks. The Coca Cola Company, fremstiller efter hemmelige opskrifter koncentrater, der sendes til de lande, hvor sodavanden skal sælges. Her sørger et lokalt tapperi (f.eks. Carlsberg i Danmark) for at tilsætte koncentratet til vand med kulsyre. Evt. sker dette i en mindre maskine på salgsstedet, for eksempel hos McDonalds eller i Parken. Det er altså ofte kun koncentratet, der kommer helt fra USA.

***************************** ***************************
Få det bedste ud af jubii IQ:

1. OPRET DIG SOM BRUGER og log ind. Brugere får bedre svar end gæster.
2. UDLOV POINT for svar. Som tommelfingerregel 1 point per svar-linie.
3. Undersøg om spørgsmålet er stillet før, inden du stiller det.
4. Husk at lukke spørgsmålet og BEDØM SVARENE. Alt andet er utaknemmeligt.
5. Vælg, med omhu, meningsfulde, men GENERELLE TAGS - aldrig blot intetsigende eller meget specifikke ord fra spørgsmålet. Et tag er ét ord der siger noget om problemets/spørgsmålets kategori, ikke noget om selve spørgsmålet.
6. Et unyttigt svar er ét du intet har lært af, ikke et der ikke besvarer spørgsmålet præcis som du ville have det. Pas på med at stemple et svar som unyttigt.
***************************** ***************************
besvaret af anonymt
...