Hvad betyder kronologisk?

Ad Blocker opdaget

Vores website drives af indtægten fra annoncer. Overvej venligst at slå din Ad Blocker fra og støt vores hjemmeside.

Kronologisk betyder ordnet efter tid eller at noget er opstillet i tidsfølgen.

Typisk vil man bruge en kronologisk rækkefølge i forbindelse med historiske begivenheder, kongerækken årstal, krøniker osv.

Film i kronologisk rækkefølge

Men kronologisk rækkefølge bliver også brugt meget i forbindelse med film, serier og bøger som alle er fortællinger hvor begivenheder finder sted i ukronologisk rækkefølge, og derfor kan det være rart for os der ser dem at få den kronologiske rækkefølge.

Et eksempel på dette kunne være Star Wars filmene, som vi har lavet en kronologisk rækkefølge over. Star Wars filmene er nemlig ikke produceret og udgivet i den kronologiske rækkefølge, hvorfor man som seer kan være interesseret i at finde ud af hvad den kronologiske rækkefølge er.

Andre eksempler på dette er f.eks. X-Men filmene og Marvels kompliceret Marvel Cinematic Univers.

Bogserier i kronologiske rækkefølge

Som det gælder for film, ligeledes gælder det for bøger. Her er rigtig mange forfattere der skrive bogserier, krimiserier især og disse bøger bliver også udgivet i en rækkefølge, men den kan man hurtigt glemme og har måske derfor brug for at blive mindet om den.

Hvilket rækkefølge skal jeg nu læse denne her bogserie i for at læse den kronologiske?

Et rigtig godt eksempel på dette er Jussi Adler Olsens Afdeling Q, som vi også har listet i kronologisk rækkefølge for dig.

Tidslinjer

Tidslinjer er altid i kronologisk rækkefølge og det er nærmest indbegrebet heraf. En tidslinje giver et fantastisk overblik over hvornår og i hvilken rækkefølge en række begivenheder har fundet sted.

Det bruges meget i historisk sammenhæng, men også i dokumentarer der fortæller om kompliceret sager, bliver det brugt til at give seeren et overblik og ligeledes i nyheder.

En serie der hopper meget i tiden er Netflix-serien The Witcher, og her er det nærmest nødvendigt at følge op på serien med en tidslinje over den kronologiske rækkefølge begivenhederne finder sted.

Leave a Reply