Hvor lang tid tager det at fryse isterninger?

Ad Blocker opdaget

Vores website drives af indtægten fra annoncer. Overvej venligst at slå din Ad Blocker fra og støt vores hjemmeside.

Det er desværre umuligt at svare på hvor lang tid det tager for netop dit vand at fryse til isterninger. Der er flere ting der spiller ind og det vil være forskelligt fra vand til vand, fra fryser til fryser og også afhænge af isterningerstørrelsen.

Typisk vil det tage en god håndfuld timer at fryse isterninger i en alm. fryser. En god idé er senest at lægge dem i din fryser om morgenen for dagen du skal bruge dem. Du kan forkorte frysetiden ved at lave mindre isterninger eller regulere temperaturen på din fryser.

Hvor hurtigt fryser vand?

Igen er der alt for mange forhold der spiller ind her, da man skal tage højde for:

  • Temperatur
  • Vand mængde
  • Vandtype
  • Beholder vandet er i

Hvornår fryser vand til is?

Typisk begynder vand at fryse til is når temperaturen falder under 0 grader, og det vil være tilfældet for langt det meste vand at processen begynder her – men igen kan det ikke siges præcis hvor lang tid processen tager.

Forskere har dog klarlagt at 100% rent vand først fryser ved minus 41 grader og og ikke ligeså snart temperaturen kommer under 0-punktet. Det er dog kun tilfældes ved helt rent vand. Omvendt er smeltepunktet for is stadig 0 grader.

Mpemba-effekten – Hurtigere frysning

I 1960’erne genopdagede en studerende sammen med sin lære at vand frøs hurtigere fra kogende tilstand, en teori der stammer tilbage fra oldtidens Grækenland. Eleven valgte dog at undersøge det videre og kunne konstatere efter en række forsøg at det var tilfældet at kogende vand fryser hurtigere end f.eks. vand fra hanen.

Man mener at det skyldes en slags fjedereffekt hvor det kogende vand er den kompakte fjeder og det frosne vand er den sprungne fjeder – de to yderpunkter en fjeder har. Når det kogende vand får et kuldechok sker der en energiudladning der gør at vandet fryser hurtigere.

Effekten er opkaldt efter eleven, altså Mpemba, så takket være ham ved du at du nu kan fryse dine isterninger hurtigere i nødstilfælde. Se effekten i aktion i videoen herunder:

Leave a Reply